12 серпня Побут

Понад 15 років у селі Яблунівка живе єдина жителька

Понад 15 років живе одна в селі Яблунівка на Житомирщині Лідія Сидорчук. Їй 87 років. У населеному пункті немає магазину, і транспорт до Яблунівки не їздить. До найближчого села Краївщина — 6 км.

Про це стало відомо з сюжету Суспільного.

За Лідією Сидорчук доглядають її сини — Микола та Леонід. Один з них живе в місті, а інший у сусідньому селі.

«Діти запрошують її жити до себе, але вона не хоче залишати власний будинок і город, який звикла обробляти щодня. Колись у селі була школа, а там, де зупинка був колгосп у якому були коні, овечки, свині, корови та телята. Все було. І льон вручну збирали. Дві пари коней і манеж, і крутили, а тоді гортали туди-сюди», — розповіла Лідія Сидорчук.

Ще декілька років тому жінка тримала велике господарство. Мала корову на прізвисько «Канарейка». 

«У 49 років залишилася вдовою. Сама косила косою, гребла, розкидала сіно, аби воно висохло і носила радюжкою. Також сама виносила все сіно на горище», — розказала 87-річна бабуся.

По всьому будинку пенсіонерки можна побачити ручну вишивку. Жінка ткала, сама робила подушки, сама вишивала, сама мереживо плела.

Зі слів старости Краївщинського старостинського округу, село Яблунівка має давню історію. У минулому столітті в селі проживала німецька громада. В Яблунівці одна вулиця і раніше тут нараховувалося понад 36 будинків. У 1988 році тут налічувалося 57 жителів. До цього часу тут був колгосп і ферма, де тримали овечок.

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів