17 серпня Побут

На Запоріжжі більше сотні партій баштанних не пройшли перевірку на нітрати

У Запоріжжі з міського ринку вилучено близько 120 партій кавунів та динь. Культури не пройшли перевірку на вміст нітратів.

Про це кореспондентам Суспільного розповів лікар державної лабораторії ветеринарно- санітарної експертизи Ігор Занімонцев.

«Норма для кавунів не повинна перевищувати 60 мг на кілограм, для динь — 90 мг на кг. У цьому році кількість випадків перевищення вмісту нітратів саме баштанної культури. Пов'язано це, можливо, з кліматичними умовами, з опадами»,  — каже Ігор Занімонцев

Упродовж 12 років торгує кавунами на Критому ринку продавчиня Наталія. Жінка розповідає, чоловік привозить баштанні культури з Якимівського району Запорізької області. Каже, продавці іноді просять показати довідку на вміст нітратів.

«Ми кожен раз привозимо і віддаємо до лабораторії на перевірку продукцію. Дині, скажемо так, у нашої Марини, у якої ми завжди купуємо, не вийшли в цьому році, тому ми відмовились брати дині, вони не дуже смачні були. Беруть всі свої покупці, хто до цього купував, той зараз», — наголошує Наталія.