17 серпня Освіта

На Рівненщині відкрили перший в Україні музей шкільництва

В етнопарку «Ладомирія», що в місті Радивилів на Рівненщині, відкрили перший в Україні Музей шкільництва. 

Його поява стала можливою завдяки зусиллям ГО «Центр дослідження та відродження Волині», якою керує Володимир Дзьобак — відомий місцевий філантроп, учитель історії та кандидат історичних наук. 

Про це йдеться на сайті Рівненської обласної ради. 

Як розповів Володимир Дзьобак, новостворений музей є відтворенням церковнопарафіяльної школи XIX століття. 

«Історично школа, а також хата, де вона розміщувалась, належала Свято-Успенській церкві, побудованої у 1756 році в Рівному. Історики припускають, що саме в цій будівлі колись діяла церковнопарафіяльна школа. В ній знаходились  дві кімнати та комора. В одній кімнаті могли бути священники, в іншій — проводилися заняття. Церковнопарафіяльна школа — в минулому початкова школа, тут вчили читати, писати та Закону Божому. Учнями опікувались священнослужителі, а в класі, як правило, знаходились від 15 до 20 дітей», — додав Володимир Дзьобак.

Музей шкільництва у «Ладомирії» відтворив атмосферу тогочасного навчального процесу. В експозиції представлені точні копії класних кімнат, меблів та шкільного приладдя XX століття.

Тут також зберігаються відцифровані копії букварів XVII століття, буквар Мілетія Смотрицького «Вікно в науковий світ», методичні матеріали з різних етапів розвитку освіти, а ще документи та фотографії, що ілюструють шкільне життя того часу: повсякдений одяг дітей, чим харчувались, які були покарання, копії свідоцтв, атестатів, грамот, листування.

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів