08 серпня Освіта

На Чернігівщині вчителі та батьки борються проти закриття сільської школи

Вчителі та батьки учнів Яблунівської школи, що на Чернігівщині, просять голову Чернігівської ОВА не допустити закриття навчального закладу. Навчання в школі вже два роки як проводиться дистанційно через заборону відвідувати заклад, оскільки порушено правила пожежної безпеки.

Про це стало відомо з видання Суспільний кореспондент.

На переконання педагогів, керівництво громади не усуває порушень свідомо, щоб закрити навчальний заклад.

«Все через заборону Чернігівського окружного адміністративного суду. Підставою для заборони експлуатації приміщень школи стало невиконання приписів щодо усунення порушень вимог пожежної безпеки. Педагоги переконані, що керівництво громади зумисне не усуває порушень, щоб закрити навчальний заклад», — пише видання.

Проблема зі школою в Яблунівці існує не перший рік. Три роки тому у 2021 році представники ДСНС проводили в навчальному закладі перевірку, знайшли порушення та винесли приписи.

«За три роки громада і пальцем не поворухнула, щоб усунути порушення. Зробили тільки пожежну сигналізацію»,  — обурюється батько одного з учнів Володимир Кравченко

За словами місцевих жителів, голова громади на словах сказала, що це коштуватиме близько 6 мільйонів гривень, і громада не спроможна це питання вирішити. 

«Ми звернулись до приватних фірм, які такі роботи виконують. Нам сказали, що це коштуватиме в межах трьохсот тисяч гривень і виконують ці роботи впродовж кількох днів, а не кількох років. Значить, у керівництва громади немає бажання. Ми вже два роки навчаємо дітей дистанційно, а зараз нам пропонують всіх дітей розділити і возити в інші школи», — розповідає Володимир Кравченко.

Наразі в школі навчається 40 учнів і працює 13 педагогів.

На території Яблунівської громади досі не визначено базового навчального закладу. Школярів із Яблунівської ЗОШ пропонують підвозити у школу в селі Дубовий Гай.

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів