06 вересня Культура

На Прикарпатті селяни облаштовують у столітній хаті музей

Жителі села Старий Лисець, що на Івано-Франківщині, відновлюють столітню садибу місцевого священника Миколи Волосянка, який пережив репресії НКВС і відбув сім з половиною років у в’язниці строгого режиму. 

Оселю, в якій він мешкав, люди ремонтують і облаштовують там музей. Його планують відкрити 6 грудня 2024 року.

Про це розповіли у сюжеті Суспільного.

Історично життя Миколи Волосянка запам'яталося тим, що він проводив щодня підпільні богослужіння у цій садибі. Тут священник вінчав молодят, хрестив дітей, сповідав та причащав вірян з усієї області. За це й зазнав переслідувань з боку радянської влади. Свідчення про ув'язнення священника Миколи та тортури, які він пережив у в'язницях, збирає жителька села Старий Лисець Галина Пташинська.

«Один житель села Іваниківка дав таке свідчення про катування отця: був такий величезний кам'яний тапчан, його клали на живіт, били по нирках, поки він аж непритомнів. Повертали на живіт, ще били, тоді кидали на холодну підлогу, щоб відійшов через кілька хвилин. Після того тортури знову продовжувалися. У тюрмі над ним знущалися в'язні. Деякі поважали, а деякі знущалися. І він терпеливо це все переносив. Один священник розповідав про те, що у Чернівцях на будові під час ув'язнення Миколі Волосянку скинули на голову відро з бетоном», — розповідає Галина Пташинська, жителька села.

Священик помер п'ять років тому на 90 році життя. Відтак люди вирішили відремонтувати садибу і створити музей. Упродовж останніх трьох місяців охочі жителі села почали наводити лад в оселі отця. ремонти проводять коштом жителів села та меценатів. Освятити оновлену садибу люди планують 6 грудня — у День святого Миколая.

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів