05 вересня Інфраструктура

На Харківщині лісова пожежа знищила пів села Студенок

Другого вересня в селі Студенок під Ізюмом спалахнула велика лісова пожежа. Вогонь охопив понад 5 000 гектарів у двох областях — Харківській і Донецькій. Менш ніж за добу згоріла майже половина села — 236 хат. 

Про наслідки лісової пожежі розповіли та показали у виданні Бабель.

Через ризики із села оперативно евакуювали 200 людей, частина жителів виїхали самостійно. Зрештою із 600 людей в селі лишилося десь 70.

«У пожежі загинули двоє її собак, семеро кошенят і понад 50 курей. Згоріли й каченята, що зʼявилися лише два дні тому. Частина курей задихнулись від диму, а частина згоріли живцем. У пожежі вижили лише пес Букет та коти Василина і Мішаня», — розповіла Лідія Олександрівна, місцева жителька.

Раніше Студенок був великим селом. У 2000 роках тут жили майже півтори тисячі людей, а у 2024 році лишилося вдвічі менше. Уперше село постраждало навесні 2022 року, коли його потрощили й окупували росіяни. Менш ніж за добу згоріли 150 хат. 

Хоча село горіло не через обстріл, групи саперів зі щупами ретельно обстежують згарища, ходять з двору у двір. До вечора 3 вересня вогонь у Студенку приборкали, а всі вогнища загасили. Лишались лише згарища і тліли вуглі. 

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів