03 вересня Інфраструктура

На Львівщині запрацювала нова вітрова електростанція

На Львівщині запрацювала вітрова електростанція потужністю майже 60 МВт, достатньої для повного забезпечення невеликого міста. Розташована вона у селі Орів.

Про це повідомила Економічна правда.

Будівництво електростанції розпочалося ще у 2021 році. Та воєнний стан поставив на паузу втілення проєкту. Сьогодні станція вже виконує свою роботу.

«Проєкт Орівської ВЕС коштував 61,5 мільйона євро . Будівництво розпочалося у вересні 2021 року», — йдеться у повідомленні.

Спочатку потужність Орівської ВЕС планували на 55 МВт, але завдяки подальшому вдосконаленню технології було додано ще 4 МВт. Це означає, що станція вироблятиме майже 160 ГВт-год електроенергії на рік.

«Це покриє споживання понад 45 000 домогосподарств, тобто близько 115 000 людей. Такі проєкти зараз дуже потрібні, вони диверсифікують джерела енергії та сприяють кращому управлінню у складній ситуації», — йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, 160 ГВт-год можна виробити, спаливши 128 000 тонн вугілля, що призведе до викидів 131 000 тонн CO2.

«Вугільні електростанції котируються на рівні 820 грамів CO2 на кВт-год, тоді як вітер котирується лише на рівні 11 грамів, що є найнижчим показником серед усіх джерел). Цей розрахунок включає не лише прямі викиди, але й інфраструктуру тощо», — пояснили експерти.

Зазначається, це спільний проєкт української компанії «Екооптіма» та чеської MND, яка належить до інвестиційної групи одного з найуспішніших чеських підприємців Карела Комарека. 

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів