05 червня Інфраструктура

У Новоселівці встановлюють модульні будинки для постраждалих селян

У четвер 1 червня на першій приватній ділянці у Новоселівці Чернігівської області розпочалася підготовка до встановлення модульного будинку. Першою буде родина місцевої продавчині пані Світлани. Днями розпочнуть роботу і на ділянці, що належить багатодітній родині, інформує Чернігівська ОВА.

Наразі є домовленість про встановлення двох будинків. Гарантійний термін такого житла — 50 років. Виготовить конструкцію український підрядник, а оплатить нідерландська організація «Open Door Ukraine».

Як зазначає голова Киселівської громади Володимир Шелупець, мешканці села самі визначали почерговість такої допомоги. 

«Коли ще минулоріч в ОВА ми спілкувалися з представниками ODU, головною їх умовою до такого співробітництва була активна фінансова участь місцевого самоврядування в проєкті. Посередником у перемовинах між громадами району стала РВА. Як результат — Гончарівська селищна громада вирішила підтримати колег і перерахувала 2 мільйони гривень до бюджету Киселівської сільської ради. Саме ці кошти і підуть на будівництво фундаментів під модульні будинки», —  розповів перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем.


Село Новоселівка Киселівської територіальної громади найбільше постраждало під час активної фази бойових дій рф на території Чернігівського району. До початку військових дій в Новоселівці проживали понад тисячу осіб. Тепер населення зменшилося вдвічі. Зруйновано 148 будинків, пошкоджено 172. Для людей, які втратили житло, за допомогою Польського уряду встановлені модульні містечка як варіант тимчасового проживання.