13 вересня Ферма

На Одещині козина ферма стала зоною відпочинку

Багатодітна мати-одиначка Ольга Назаренко з Одещини створила козину ферму «Ранчо Марка (Бабусині кози)». З власного молока родина виготовляє бринзу, молоко, адигейський сир. Господиня також готує рикоту з сироватки.

Про діяльність ферми розповідає Суспільне.

Назва ферми названа на честь сина Ольги. Завдяки йому у родині з'явилася перша коза. З екскурсіями почали до ферми приходити нещодавно. Спочатку випадково, а потім в якісь вихідні кожного дня по декілька груп приходять. 

«Кізками ми взагалі почали займатись 10 років потому, мій середній хлопчик попав в реанімацію з ротавірусною інфекцією і пролежали там з ним 5 діб. Дитина була молочна і завідувач реанімації нам сказав: вам потрібно козине молоко, якщо хочете, щоб дитина була здорова і приймала молоко. Так з'явилась у нас перша кізочка», — поділилась жінка.

Маючи своїх двох дітей, вже невелику ферму та працюючи на двох роботах, Ольга на початку війни наважилась взяти в родину ще двох. Спочатку думала, що усиновить одну дитину, та каже, коли побачила анкету рідних брата з сестрою — не змогла уявити, що їх можна розлучити.

Крім звичайних на ранчо є нубійські та зааненські кози. Останні, за словами господині, дають особливе молоко з присмаком пломбіру та без будь-якого зайвого запаху.

Сьогодні Ольга Назаренко «Ранчо Марка (Бабусині кози)» долає багато труднощів: працює на фермі, заробляє на корм тваринам та вважає себе найщасливішою жінкою поряд зі своїми дітьми.