28 липня Ферма

Розведення кролів може стати дуже прибутковим бізнесом

Розведення кролів та реалізація продукції цього напрямку може стати прибутковим бізнесом. Кінцевим продуктом кролів може бути не тільки смачне та корисне м'ясо, а й цінна шкура та кролячий пух. Водночас утримання і догляд за цими милими тваринами не вимагають великих фінансових витрат та багато часу. 

Для отримання якісної хутряної шкурки слід дочекатися завершення процесу линьки, яка зазвичай відбувається на шостий-восьмий місяць з дня народження тварин, пише Xpert

У світі існує понад двісті різновидів кролів, які можна розділити на три групи:

  • М'ясні породи
  • М'ясо-хутряні породи
  • Хутряні (пухові) породи

Купуючи кроликів для вирощування у власному господарстві, перевагу слід надати м'ясній породі, оскільки вона забезпечить достатню кількість м'яса, та й догляд за такими кролями здійснювати набагато простіше, бо вони менш вибагливі й відрізняються спокійним і доброзичливим характером.

Утримання кролів може бути як закрите (крольчатник), так і відкрите (коли тваринки утримуються на вулиці у клітках, ямах чи загороджених вольєрах, оскільки завдяки своєму теплому хутру взимку кролі здатні витримувати морози до мінус двадцати градусів).

Також може бути і комбіноване утримання (в теплу пору року кролики живуть на відкритому повітрі, а з настанням холодів переселяються у приміщення).

Клітка для кроликів має бути чистою, світлою та сухою. Необхідно пам'ятати про те, що кролики погано сприймають протяги та підвищену вологість повітря.

Підростаючий молодняк (до 3-місячного віку) може жити групками по кілька штук, але після того, як поведінка особин стане ворожою і агресивною по відношенню один до одного, кроликів необхідно буде розселити.

Самку, що має незабаром привести кроленят, також слід поселити в окрему клітку, з чітким розумінням того, що в ній і мати, і малята проведуть разом перший місяць життя.

Якщо клітку з тваринами планується використовувати на відкритому повітрі, її бажано утеплити (стелю, стіни і підлогу). У сильні морози кролики будуть вам за це вдячні.