15 жовтня Досвід

Автор сорту часника Любаша успішно релокував виробництво на Київщину

У 2022 році автор сорту часника Любаша Іван Захаренко разом з родиною зміг вибратися з російської окупації на Запоріжжі. Сьогодні фермер живе на Київщині та відновив часникову справу — разом з колегами вирощують 6 гектарів часнику Любаша.

Про те, як селекціонер Іван Захаренко відновив виробництво часнику Любаша він розповів для онлайн-видання Kyivvlada. 

«Так, зі знайомими фермерами, які нас прийняли, ми створили спільне підприємство у селі Михайлівка на Київщині. У 2022 році ми посадили одну сотку, вже маємо 6 га часнику і цього року збільшимо до 10 га», — розповів Іван Захаренко.

У планах виробників часнику також створити серйозне підприємство саме з виробництва посадкового матеріалу часнику сорту «Любаша». 

«Нам залишилося знайти і придбати склад, бо оренда дуже дорога. Земля – належить другу-аграрію Олександру, який обробляє загалом до 50 га площі. Техніку потроху зібрали за допомогою гранту. І цього року починаємо черговий шлях відновлення».

Нині стало відомо, Японська компанія m.V.m. Shoji Co. Ltd з Кобе розпочала імпорт українського часнику в Японію. Мова саме про часник Любаша, виробництво якого селекціонер Іван Захаренко релокував на Київщину.

Читайте також: 

Потрібна реклама на сайті Zemliak.com?