31 липня Досвід

Науковець з Сумщини розробляє технологію збору картоплі тричі на рік

Кандидат сільськогосподарських наук з Сумщини Владислав Коваленко разом з однодумцями накопичив значний практичний досвід вирощування з березня по жовтень трьох урожаїв картоплі. 

Впродовж двох років Владислав досліджував, як втілити на практиці збір картоплі тричі на рік. З часом при СНАУ створили науково-дослідну лабораторію «Інститут картоплярства Північного Сходу України», яку сам і очолив.

Про це ідеться в статті видання Сільські вісті.

«Дослідження тривають. Вони мають величезне практичне значення для аграрного сектору краю. І хай не всі вони однаково високі, головне інше — в умовах північного сходу є всі можливості суттєво наростити виробництво переважної більшості сортів бульб», — ідеться у статті.

Як наголошує науковець, найбільш урожайний — другий термін садіння, тобто літній, орієнтовно з початку липня до третьої серпневої декади, тривалістю 45 діб. Не набагато «відстає» і перший — з кінця березня до початку червня такої ж тривалості. А ось так званий осінній, третій, значно поступається попереднім, оскільки припадає на доволі прохолодну пору, коли сонце вже скупе на тепло. Але загальний підсумок оптимістичний: валовий збір можна щонайменше подвоїти.

«Висаджувати заздалегідь прогрітий насінний матеріал у завчасно прогріті гребені, що особливо характерно для ранньої весни. Тому науковці в окремих випадках вкривали гребені білим агроволокном», — каже Владислав.

Нині експерементальна ділянка СНАУ засаджена картоплею, що зеленіє, і науковець сподівається таки вивести технологію, що дасть можливість на Сумщині збирати картоплю тричі на рік.

Сам же науковець народився і виріс у селі Постольне, що неподалік Сум. Як ведеться у сільській сім’ї, разом із батьками порав домашнє господарство, обробляв город, на якому чільне місце займав «другий хліб» — картопля. 

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів