20 березня Досвід

На вирощуванні моркви можна отримати понад 300 відсотків рентабельності — експерти

Досягши показника врожайності моркви 80 т з 1 га за ціни реалізації 1 кг — 22 грн, овочівник отримає рентабельність близько 345,6%, зі зростанням ціни прямо пропорційно зростатиме і прибутковість, приміром, за ціни 25 грн/кг вона становитиме вже 406,3%.

Такі розрахунки надав експерт-дорадник з аудиту, економіки та управління підприємствами Юрій Кернасюк, передає Latifundist.com.

Кількість насіння для посіву моркви, що призначена для переробки, залежить від типу:

  • насіння сортове — 1 - 1,2 кг на гектар
  • гібридне насіння — 0,85 - 0,95 мільйона насінин на гектар.

Насіння повинне бути висіяне в ґрунт на глибину не більше 2 сантиметрів. Щоб коренеплоди вийшли приблизно однаковими за величиною, фахівці рекомендують використовувати сівалку точного висіву, за допомогою якої насіння буде рівномірно розподілятися в ґрунті.

Морква вважається чи не найбільш рентабельним серед інших коренеплідних культур. Кількість врожаю з одного гектара може досягати ста тонн.

«На вирощування одного гектару овочів необхідно витрати в середньому 120-150 тис. грн. Є культури, на яких ця сума доходить до 200 тис грн», — коментує Михайло Золотарьов керівник сільгоспкооперативу «Вітязь» з Харківщини.

Всі виробники овочів сходяться на думці, що овочівництво — процес складний з усіх точок зору. На кожний гектар йде набагато більше вкладень, аніж під традиційні культури. Тут усе має значення: і ґрунти, і якість насіння, і системи зрошення, і грамотне внесення ЗЗР, і людський ресурс, і наявність площ для зберігання вибагливої овочевої продукції, і вчасна переробка, і ринки збуту.

Обрати насіння на SuperAgronom.com