26 серпня Бізнес у селі

Родина покинула місто і започаткувала бізнес у селі на Чернігівщині

Родина Людмили і Андрія Борщ у селі Канівщина вирішила зайнятися виробни­цтвом натуральних продуктів харчування. Визначилися з видами діяльності, засну­вали приватне підприємство «Платфор­ма», оформили всі відповідні документи, отримали дозволи і почали працювати.

Для початку відкрили пекарню, в якій випікають піцу, бургери, багети, паніні, сендвічі. Розвозять їх по магазинах сіл і Прилук, як і всю іншу виготовлену ними продукцію. Гривня з кожного виду реалізо­ваної продукції, як запевняють підприємці, йде для ЗСУ.

Потім з'явилася власна артезіанська свердловина, облаштування та обслу­говування якої вимагає грамотного ви­рішення цілої низки технічних моментів.

Вони беруть з цього глибокого природного колодязя воду, яка по праву вважається екологічно-чистою і придатною для пит­них цілей. Розливають її по пляшках. Для садочків і шкіл навколишніх сіл цю воду надають безкоштовно.

Працює цех напівфабрикатів, в якому вручну виготовляються голубці, пельмені, вареники, кажуть, скоро черга дійде і до котлет.

Цех напівфабрикатів облаштований за всіма відповідними санітарними нормами, оскільки такі бізнеси досить вразливі до перевірок на дотримання норм і правил при виготовленні продукції.

Не варто економити на якості, впевнена Лариса, посилаючись на те, що споживач під час війни менш вимогливий. Завжди по­трібно прагнути до того, щоб рівень бізнесу був достатньо високий.

Ще один вид діяльності «Платформи» — вирощування тварин для коптильні. Вони відгодовують на натуральних кормах свиней та курей, м'ясо яких іде для виго­товлення смачних копчених делікатесів — баликів, почеревин, крилець.

Зі збутом проблем не буває, адже багато магазинів та міських ресторанів із задово­ленням куплять смачні вироби з екологічно чистого м'яса.

Створюючи цех-коптильню, ділиться пані Лариса, вони добре усвідомлювали, що це відповідальний і особливий вид діяльності. І що вони готові нести відпові­дальність за якість продуктів, оскільки це те, що не тільки стане запорукою успіху, а й буде мати прямий вплив на життя та здоров'я споживачів їхньої продукції.

Причому, займатися відгодовуванням домашніх тварин — доволі клопітка справа. Одне з головних в ній - дотримуватися сані­тарних норм і стежити за здоров'ям тварин. Але вони справилися, все вийшло.

Нещодавно збудували і величезну тепли­цю, в якій планують вирощувати для себе і на продаж свіжу зелень і овочі.

А для власного молодого саду Лариса виписала саджанці хурми, ківі, горіхів. В минулому році влітку вона зібрала в ньому непогані урожаї чорниці, лохини, ожини і здавала ягоди по магазинах. Свіжі та за­морожені ягоди — теж цікава справа. Ними можна займатися влітку і взимку.

Чоловік викопав у дворі ставок, тепер розводить в ньому рибу, це теж перспек­тивно.

Мріють вони почати вирощувати рослину стевію для хворих на діабет.

Кожний клаптик землі, кожна нова справа мають приносити користь для їх «Плат­форми». Це вже, мабуть, і є те бізнесове мислення, яке притаманне ініціативним і досвідченим, що мріють про постійне вті­лення нових задумів та про успіх.