23 серпня Бізнес у селі

Пасічники з Дніпропетровщини через спеку втратили медозбір

Пасічник з села Вознесенське, що на Дніпропетровщині, Сергій Чернов має у господарстві 150 бджолосімей. Пасікою він займається вже дев'ять років. За словами пасічника, зазвичай з соняхів бджоли приносять 20-25 бочок меду. Проте цьогоріч він має лише 15.

Про це передає Суспільне.

Цього літа, каже Сергій, через спеку сонях «погорів». Не зібрали бджоли й заплановане з акації. Через засуху цьогорічний врожай меду буде меншим, ніж торік, коли бджоли отруїлися обробленим хімікатами рапсом. 

«Сезон жахливий. У нас тут жодного дощу. Просто засуха. Першої качки не було зовсім. Через спеку навіть трава не росте. Здавалося б просто бур'ян, але для бджіл це теж місце для збору. У мене були роки, коли я брав 11 тонн меду. Були антирекорди, коли було п'ять з половиною тонн, а цьогоріч засуха просто вбила пасіку», — каже чоловік.

Сергій розповів, що нині має з пасіки чотири з половиною тонни меду.

«Ну може ще зберемо пару бочок. П'ять тонн це вже буде для нинішнього року перемога. Є надія вже на наступний рік. Меду з різнотрав'я в регіоні мало, а решта в дефіциті через погодні умови», — каже Сергій.

За словами чоловіка, на експорт відправлять переважно мед з соняху. Нині коштує він 47-48 гривень за кілограм. Ціна неадекватна, як по сезону, так і по врожаю. У рекордні роки вартість була 65 гривень за кілограм, а нині 48 грн.

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів