09 серпня Бізнес у селі

Підприємець з Одещини вирощує та переробляє 800 гектарів фундука

Компанія «НВП «Філберт» з Одещини, якою керує Максим Шейко, вирощує одну з найбільших плантацій фундука в Україні. У 2015 році чоловік висадив перші дерева фундука, площа яких перевищує 800 га (приблизно як 1 150 футбольних полів). Тепер це одна з найбільших промислових плантацій цього горіха в Україні. 

Про історію створення найбільшої плантації фундука пише Економічна правда.

«Більше фундука садити не плануємо — бракує площ. Уся земля — в оренді за довгостроковими угодами. Намагаємося збільшити врожайність, використовуємо інноваційні методи підживлення та захисту садів», — зазначає підприємець.

За дев'ять років підприємець створив повний цикл його вирощування та переробки. За місяць на його заводі виготовляють близько 10 тонн солодощів, які продаються в найбільших продуктових мережах. Завод з поглибленої переробки горіхів Шейко відкрив під час повномаштабної війни. 

«На всіх полях облаштований крапельний полив. Воду з Дністра закачують у спеціальний басейн посеред поля. Систему зрошення робили самостійно, проклавши дві водонапірні нитки довжиною 15 км. У перші роки, коли врожаї були невеликі, фундук збирали вручну. Зараз це роблять спеціалізованими машинами», — розповів Максим Шейко.

Також на підприємстві кажуть, у 2021 році, коли зібрали перший товарний урожай, виявилося, що горіх у шкаралупі майже не купують. Довелося будувати цех первинної обробки, де фундук миють, сушать, калібрують і розколюють.

У 2022 році Шейко перший в області виграв грант від держави в розмірі 8 млн грн на створення потужностей для глибокої переробки фундука.

На підприємстві виготовляють кондитерські вироби з власного врожаю: фундук у шоколаді, енергетичні батончики, шоколадно-горіхову пасту, солоний фундук, нугу, а також борошно, крупу та олію. У планах — виробництво трюфеля і печива.

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів