28 квітня Бізнес у селі

Стати трактористом під час воєнного стану можна без спеціальної освіти — Держпраці

Трактором чи комбайном може керувати працівник з іншою спеціальністю, але роботодавець має узаконити статус працівника як механізатора — прийняти його на посаду за сумісництвом.

Про це пише Кадровик.

Для сільськогосподарської роботи працівник з іншою спеціальністю може керувати трактором чи комбайном. Проте роботодавцю треба дотримуватись певних вимог.

«Першочергово керівник підприємства повинен узаконити статус працівника як механізатора — прийняти його на посаду за сумісництвом або укласти з ним цивільно-правову угоду на виконання певного обсягу роботи. Пріоритет — прийняття працівника на роботу механізатором за сумісництвом»,  — кажуть експерти Держпраці.

АктуальноЯк і навіщо стати трактористом?

В свою чергу у працівника теж є зобов'язання для допуску до роботи на тракторі чи комбайні.

«Працівник має пройти медичний огляд та бути придатним за станом здоров'я до роботи на вказаних машинах і механізмах та пройти первинний інструктаж на робочому місці та стажування під керівництвом досвідченого працівника», — додали фахівці. 

Також важливо, щоб найманий робітник успішно закінчив спеціальне навчання та перевірку знань із питань охорони праці як такий, якого залучають до робіт, де є потреба в професійному доборі.

За умови задовільних результатах керівник видає наказ про допуск працівника до самостійної роботи на тракторі, комбайні тощо.

Читайте також: 

Окупанти вивезли українські трактори, але техніка вже не придатна

Як обрати мінітрактор вартістю до 4000 доларів — поради експерта

На Дніпропетровщині фермери запрошують на роботу переселенців

Підтримайте наші агромедіа