08 липня Земля

Фермери-іноземці хочуть купувати українську землю

Фермер Дітріх Трайс три роки тому очолив в Україні агрокомпанію у Київській області. Раніше вона належала українцям, але збанкрутіла і опинилася у власності банку, тож невдовзі була викуплена німецьким інвестором.

Але страту вільного ринку землі в Україні з 1 липня німецький аграрій побоюється, що буде з його підприємством «УІФК Агро». Адже у найближчі три роки низка їхніх договорів оренди земельних ділянок закінчуються, а отже, хтось може захотіти їх викупити. Тобто на землю позариться хтось інший, бо з набранням законної сили, українське законодавство забороняє іноземцям купувати землю.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Справді німецькому фермеру перейшли усі діючі договори оренди земельних паїв, а це майже 4 000 га,  які належать близько півтори тисячи пайовиків на Київщині. 

«Ми багато вкладаємо в ці землі. Ми вносимо добрива, те ж саме вапно, обробляємо, проводимо всі заходи для підняття родючості земель. Відповідно побоюємося, що ці землі куплять інші власники, і як кажуть, усі вершки достануться іншим. Я би хотів мати такі ж права на купівлю землі, як і мої сусіди українські фермери», — такої думки притримуються не тільки Дітріх Трайс, а інші  іноземні інвестори-фермери.

Експерт аналітичного центру Дмитро Ливч, впевнений, що у разі обмежень для іноземців, очікувати серйозні інвестиції в український аграрний бізнес буде доволі важко. Згідно наших розрахунків, ліберальна модель могла б принести українській економіці близько 85 млрд доларів додаткового приросту ВВП за наступні 10 років.

«Іноземці ж не заберуть з собою українську землю, якщо я її купую, це означає, що я залишаюсь тут і далі інвестую в українське господарство», — стверджує Дітріх Трайс.

 Поки що очільник підприємства спокійно відноситься до відкриття ринку землі, але запевняє, що тепер буде уважніше переглядати інвестиції, та сподівається, що українська влада таки перегляне ці обмеження.