09 жовтня Відпочинок

Подружжя з Києва оселилися у старій хаті на Прикарпатті

Жителі Києва Інна та Едуард Чудайкіни переїхали у село Річка Косівської громади, що на Івано-Франківщині — придбали 1 гектар землі разом зі сторічною гуцульською хатою, літньою кухнею, стайнею та оборогом.

Будинок розташований на висоті 790 метрів над рівнем моря. Крім свого будинку, сім'я облаштувала гостьовий, а ще — сонячну електростанцію, терасу, чан та місця для відпочинку.

Як живе подружжя в столітній хаті в горах розповідає Суспільне.

Купивши дім у Річці, Чудайкіни планували мешкати влітку і восени, а на зиму й ранню весну повертатися до Києва. Однак, оселившись на Гуцульщині, вже не захотіли виїжджати звідти на довго.

«Ми купили хату й одразу переїхали. Коли їхали вибирати, думали: візьмімо зі собою речі, щоб, якщо щось знайдемо, то ми могли залишитися. Ну так і сталося. Війна — один зі стимулів, але не основна мотивація. Я взагалі давно мріяв про хату в горах», — розповідає Едуард Чудайкін.

Після покупки дому подружжя почало його відновлювати. Замінили вікна, веранду, сходи, всередині пофарбували стіни, оновили меблі, повністю поміняли систему електричних проводів, систему водопостачання та водовідведення. З горища, яке було складом старих речей, зробили місце для відпочинку та зустрічей з друзями. Едуард CEO невеличкої компанії. Біля хати встановив Starlink. 

«Коли ми тільки купили хату, дорога була вирита, але не зашутрована. І коли було сухо, ми заїжджали своєю повнопривідною автівкою, а коли мокро — й своїм авто не заїжджали. І ми перший місяць носили щось у рюкзаках. А потім дорогу покращили», — пригадує Едуард.

Багато автентичних речей подружжя залишило в будинку. Стару піч, яка, за словами Інни, є головним елементом кухні. Залишили також старий, але вже відреставрований креденс, гуцульські скрині, які служать приліжковою тумбою та шафою, стіл у спальні. 

Попри старовинні речі, в хаті є вся необхідна техніка: посудомийка, плита, мікрохвильова піч, холодильник. На території подвір'я сім'я встановила сонячну електростанцію, облаштувала місце з кріслами, щоб збиратися навколо вогнища, а також терасу, яка «висить» над прірвою.

Хата Чудайкіних розташована на горбі, а внизу біля потічка поставили чан. Зараз подружжя переробляє стайню та оборіг, щоб облаштувати там майстерню та кабінет для Едуарда.

З гуцулами, каже подружжя, живуть у злагоді. Після переїзду місцеві часто заходили й цікавилися, хто вони та чим займаються. Також і допомагали — вчили, як користуватися старою пічкою та чистити комин. А коли Чудайкіни купили хату, попередні господарі влаштували знайомство із сусідами.

Потрібна реклама на сайті Zemliak.com?