27 липня Відпочинок

В Україні вводиться заборона на вилов раків

З початку серпня 2021 року вводиться заборона на виловлювання раків. Залежно від погодних умов період початку та закінчення заборони у деяких областях може відрізнятися. 

Повідомляє Держрибагенство з посиланням на карту заборони вилову раків.

Основна мета заборони  — захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих  — щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може продовжуватися до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців.

Лов членистоногих під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн та штраф — до 680 грн. Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування та 50 екз. — на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби.

Нагадуємо, з початку серпня на Закарпатті буде відкрито сезон полювання на перелітних птахів.