29 липня Важлива новина

Стало доступне безкоштовне обстеження для ранньої діагностики раку — НСЗУ

За обстеження для ранньої діагностики раку у пацієнтів, старше 50 років, НСЗУ заплатила медичним закладам понад 38,5 млн грн. Вони  можуть попередити проблеми зі здоров’ям, які з віком з’являються частіше. 

Пройти щорічну комплексну діагностику — чек-ап. Виявити на ранніх стадіях серйозні захворювання та вчасно почати лікування. А також контролювати перебіг хронічних захворювань.

Повідомляє Урядовий портал. 

НСЗУ акцентує свою увагу на пріоритетних послугах Програми медгарантій, зокрема, на лікуванні інсульту та інфаркту, а також обстеженнях для ранньої діагностики онкозахворювань.

«Ми приділяємо особливу увагу ранньому їх виявленню. Адже лікування таких захворювань на ранніх стадіях дає пацієнту більше шансів на одужання. Тому в Програмі медгарантій передбачено 6 інструментальних досліджень для виявлення таких захворювань — мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія. Лікар, зважаючи на вік пацієнта, чинники ризику, спадковість може направити його на таке дослідження. Для пацієнта воно також є безоплатним»,  — запевнили в НСЗУ. 

Cаме сімейний лікар вчасно розпізнає загрозу здоров’ю пацієнта, зважаючи на чинники ризику та спадковість, допоможе виявити і контролювати хронічні захворювання, призначить профілактичні обстеження, своєчасно спрямує на консультацію до вузького спеціаліста чи направить на проведення діагностичних інструментальних досліджень. 

Програма медичних гарантій чітко визначає перелік послуг, які надаються пацієнтам безоплатно на спеціалізованому рівні. Єдиною умовою для їх безоплатного отримання є направлення лікаря. 

За даними електронної системи охорони здоров’я, з 1 квітня понад 47 тис. пацієнтам, старше 50 років, проведено одне з шести видів обстежень для ранньої діагностики раку. За цеНСЗУ заплатила медичним закладам — у період з 1 квітня — понад 38,5 млн грн. Зокрема, за період з 1 квітня 24,5 тис жінок пройшли мамографію, а НСЗУ оплатила закладам понад 5,5 млрд грн. Понад 17 тис осіб отримали таку медичну послугу як гастроскопію, а НСЗУ перерахувала закладам понад 18 млн грн. Колоноскопію — обстеження кишечника пройшли понад 4 тис пацієнтів, за це виплачено понад 5,7 млн грн.