09 жовтня Сад-город

Для врожайності варто восени внести добрива під яблуні та груші

Прибравши врожай і провівши прибирання пристовбурних кіл, можна приступати і до підгодівлі органічними і неорганічними добривами яблуні та груші.

В цей час можна вносити перегній (30 кг на дерево), глибоко поміщаючи його в ґрунт способом перекопування. Також яблуні та груші підгодовують суперфосфатом (300 г) і сульфатом калію (200 г), які вносять у формі суміші з органічними добривами, пише Zemliak.com

Найпопулярніші добрива:

  • Калійно-фосфорна суміш. На 10 л води додають 2 ст. л фосфорного добрива (суперфосфату) і 1 ст. л калійного. Такого об’єму розчину вистачить на 1 м² пристовбурного кола дерев віком до 10 років. Для рослин від 10 років і старше доза подвоюється.
  • При дефіциті бору дерева можна обприскати розчином борної кислоти з розрахунку 5 г на 10 л води.
  • Збалансоване сезонне підживлення. На 10 л води вносять 10-15 г монофосфату калію для 1 м² пристовбурного кола. Раз на три роки дозу подвоюють.
  • Органічні добрива. Під дерева віком до 8 років вносять до 30 кг перегною, а для рослин від 8 років — до 50 кг, підживлення закладають на 15-20 см вглиб землі.

«Добрива рівномірно розподіляють по пристовбурних колах та закладають в ґрунт, після чого землю мульчують заради збереження вологи й органіки, яка утворюється після розкладання мульчі», — кажуть садівники. 

Перед зимою дерева потрібно напоїти так, щоб воду отримало не тільки коріння, розташоване біля стовбура рослини, але й те, що знаходиться на периферії. Глибина зволоження має становити не менше 1 м. Чим старша рослина і ширша її крона та коренева система, тим більше води їй знадобиться.

Cеpeдіна oceні — оптимальний час для проведення вологозарядного поливу, а після нього - мульчування пристовбурових кіл перегноєм або компостом. Восени під час танення снігу ця мульча буде додатковим підживленням.

Потрібна реклама на сайті Zemliak.com?