02 лютого Сад-город

На вирощування розсади перцю потрібно 60 днів — Сади Перемоги

Залежно від ґрунтово-кліматичної зони період вегетації перцю у відкритому ґрунті становить до 170–180 діб. Від початку утворення справжніх листків до появи першого бутона проходить в середньому 50–60 діб, пише довідник Сади Перемоги.

Насіння перцю за сприятливих умов проростають на 5–7 день після сівби. На початку вегетації ростові процеси у рослин відбуваються досить повільно. Коренева система дещо відстає від росту надземної частини і розміщується переважно в шарі ґрунту 20–30 см. 

«Перший справжній листок з’являється через 5–12 днів після сходів. Горщечкову розсаду перцю солодкого вирощують з площею живлення 5×5 або 4×6 см, гіркого — 3×4 або 5×5 см із розрахунку — дві рослини в горщечку», — кажуть городники. 

На постійне місце розсаду висаджують у фазі 8–9 справжніх листків заввишки 20–25 см. Надземна маса рослини має становити 7-8 г, а кореневої системи — 0,8–1,0 г. У відкритий ґрунт розсаду висаджують, коли температура його досягне 10–12° С, а повітря — не нижче 13–15° С та мине загроза весняних приморозків.

По темі: Місячний посівний календар на лютий 2024

Плоди досягають технічної стиглості через 25–30 діб після запилення квітки і ще через таку ж кількість діб настає їх біологічна стиглість. Для отримання високого врожаю у південних районах рослини потрібно поливати — в середньому в обсязі 40 л/кв. м за сезон. 

«Перець потребує багатих і розпушених ґрунтів, на важких — росте повільно і в жаркі місяці в'яне. Надмірна кількість азоту може призвести до посиленого наростання вегетативної маси і затримання плодоутворення», — зауважили городники.

Перець розміщують по пласту багаторічних трав або його обороту, після бобових, коренеплодів, цибулі, капусти ранньої, гарбузових, огірків.

Також перець досить вимогливий до родючості ґрунту. Вирощувати рослини треба на легких, структурних, багатих на органічну речовину ґрунтах з рН 6,0–6,6. З органічних добрив перевагу віддають перегною. 

Від сходів до початку цвітіння, коли коренева система рослин ще слаборозвинена, підвищується вимогливість їх до азотного живлення, а в період цвітіння, формування врожаю та достигання плодів — до фосфорно-калійного. Тому для перцю з осені під час перекопування вносять 40 г/м2 амофосу і каліймагнезії, а весною під культивацію — аміачну селітру за нормою 35 г/кв. м.

Обрати насіння на SuperAgronom.com