29 вересня Релігія

У селі Крилос при храмові побудували апібудинок

У Крилосі на Прикарпатті можна поспати на бджолиних вуликах. Там при храмі у 2024 році біля храму, завдяки праці односельців, грантовій підтримці та благодійникам, облаштували апібудинок, розповідає Суспільне.

«Принцип апібудиночка, що тут у ряд розміщені один за одним 20 вуликів. З одного боку є канали, через які повітря потрапляє з вулика у приміщення. Бджілки сюди не залазять, вони мають свої ходи, назовні вилітають. Через сіточку видно, як бджоли трудяться, лазять по рамках, займаються своїми справами, і можна почути отой шум, як вони працюють», — пояснює отець Михайло.

Парафіяльну пасіку заснували три роки тому біля храму. Відтоді отець зайнявся бджільництвом.

«У 2021 році ми за грантові гроші для саду закупили 100 саджанців яблук та груш. У 14 вуликах заселили Карпатську бджолу. Ця порода — найбільш адаптована до місцевих умов», — додав священнослужитель.

Цьогоріч бджоли наносили 170 літрів меду — найбільше за всі попередні роки. Продукцію продають на благодійних ярмарках, з неї виготовляють пастилу, солодощі. Вторговані гроші спрямовують на реалізацію соціальних ініціатив та допомогу армії.

За десять років служіння місцевий священник Михайло Дзуль разом з вірянами організували у селі десяток екологічних ініціатив, зокрема заснували парафіяльну пасіку, сад та організували роздільне сортування відходів.

Потрібна реклама на сайті Zemliak.com?