18 червня Побут

На Харківщині фермер обманом заманював людей у рабство

Cлідчі Харківщини викрили фермера, що насильно утримував людей як робочу силу. 

Зловмисник обіцяв офіційне працевлаштування, нормований 8-годинний робочий день, високу заробітну плату, гідні умови проживання та триразове харчування на його власному фермерському господарстві, однак обіцянок не виконував.

Про це повідомляє Поліція Харківської області.

Власник фермерського господарства, 57-річний житель Харківщини, на ринках, залізничних і автомобільних вокзалах Харківської області обманом вербував людей, які знаходились в уразливому стані. 

«Переважно це були біженці, які у зв’язку військовою агресією рф були вимушені залишити свої домівки та не мали засобів для існування. Також чоловік розміщував оголошення про працевлаштування в інтернеті та вказував свій контактний телефон», — повідомляють у відомстві.

Потрапляючи до вказаного фермерського господарства, люди були дезорієнтовані. Власник господарства забирав у громадян документи та мобільні телефони, а також не виконував обіцянок по оплаті, працевлаштуванню та умовах праці. 

«Фактично робочий день складав понад 14 годин, умови проживання не відповідали санітарним нормам, а харчування не вистачало для мінімальних потреб людини та для виконання робіт, які визначались зловмисником. У разі відмови працівників працювати, зловмисник застосовував фізичну силу», — ідеться у повідомленні.

Так, 16 червня оперативники Управління міграційної поліції разом зі слідчими слідчого управління ГУНП в Харківській області із залученням інспекторів з охорони праці та працівників СЕС під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури провели обшуки на фермерстві та за місцем мешкання зловмисника.

В ході обшуків вилучені телефони, документи, блокноти з чорновими записами, трудові книжки, свідоцтва про реєстрацію, банківські картки. Виявлено 7 постраждалих від торгівлі людьми, з них 6 чоловіків та 1 жінка. Вирішується питання повідомлення зловмиснику  про підозру за ч. 1 ст. 149 (торгівля людьми) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 3 до 8 років позбавлення волі.

До ваших послуг — агенція Volodar!