01 травня Побут

Початок травня в Україні буде прохолодним

Умови погоди у перші дні травня будуть визначатися молодим антициклоном «Rixte», який сформується над Польщею і повільно просуватиметься у східному напрямку через Україну протягом понеділка — середи. 

Під його впливом у першій половині тижня опадів не передбачається, проте вночі температура повітря відчутно знизиться у західних, центральних, північних та місцями східних областях. Очікуються заморозки на поверхні ґрунту та місцями у повітрі. 

Про це повідомив Ігор Кібальчич, кандидат географічних наук, синоптик.

У понеділок, 1 травня, невеликі дощі очікуються у південних, східних та місцями центральних областях. На решті території країни без опадів. Вітер північний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +3…+8 °С, у західних областях на поверхні ґрунту та місцями у повітрі заморозки 0…-5 °С. Вдень повітря прогріється до +12…+17 °С.

«У вівторок, 2 травня, в Україні без опадів. Вітер змінних напрямків, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +2…+7 °С, у західних, центральних та північних областях на поверхні ґрунту та місцями у повітрі заморозки 0…-5 °С. Вдень максимальна температура становитиме +14…+19 °С», — пише синоптик.

Щодо середи, 3 травня, то утримається суха та малохмарна погода, лише вдень на крайньому заході можливі невеликі дощі. Вітер змінних напрямків, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +3…+8 °С, на півночі Лівобережжя на поверхні ґрунту заморозки 0…-3 °С; вдень +16...+21 °С.

За словами Ігора Кібальчич, у четвер, 4 травня, погоду визначатиме малоградієнтне поле підвищеного тиску. У західних та місцями центральних областях можливі короткочасні дощі, на решті території України без істотних опадів. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +4…+9 °С, вдень +17…+22 °С, у західних та північних областях +9…+14 °С.

«У п'ятницю, 5 травня, в умовах малоградієнтного поля зниженого тиску в Україні пройдуть невеликі, подекуди помірні дощі. У південних, центральних та східних регіонах можливі грози. Вітер змінних напрямків, 5 – 10 м/с, при грозах поривчастий. Температура повітря вночі у північних та західних областях +2…+7 °С, на решті території країни +7…+12 °С. Вдень +14…+19 °С, у західних областях +8…+13 °С», — додав синоптик.

У вихідні, 6 – 7 травня, на тлі циклонічної діяльності очікується нестійка погода з дощами та суттєвим зниженням температури повітря, починаючи із західних та північних областей. Вітер переважно північно-західний, 7 - 12 м/с. Температура повітря в суботу в західних та північних областях вночі +1...+6 °С, вдень +7...+12 °С; на решті території вночі +5…+10 °С, вдень +13…+18 °С. У неділю вночі +2…+7 °С, у західній частині заморозки на поверхні ґрунту та в повітрі 0…-5 °С; вдень +9…+14 °С.

Коли прогнозується довгий період негоди або холоду, слід відразу вживати всіх заходів для захисту рослин і порятунку врожаю. Найбільший ефект нададуть комплексні заходи — обробка антістрессантами, фунгіцидами, формування укриттів.

Якщо рослин в травні чекають серйозні випробування у вигляді рясних, тривалих дощів або раптових поворотних заморозків, слід вжити заходів для збереження врожаю. Врятувати плоди і ягоди можна за допомогою ефективних засобів — стимуляторів росту, антистресових складів, народних засобів.

Підтримайте наші агромедіа