04 грудня Побут

На Тернопільщині село на межі зникнення

На хуторі Теклівка неподалік Заліщиків на Тернопільщині живе лише один чоловік. Більшість будинків у селі розвалюються. Стежки там поросли кущами. Раніше тут було 22 двори і жили понад 100 людей. Зараз лишився один житель.

Про це повідомляє Суспільне.

Стежка до будинків поросла кущами і порхавками. Біля неї збереглася кам’яна криниця.

«Криниця мурована в досить давні часи. Вона досить велика, до 1,20 м діаметром. Мурована з природного каменю і до води тут буквально 3 м», — розповів Петро Площанський, працівник національного природного парку «Дністровський каньйон».

У єдиному заселеному будинку на хуторі живе Володимир Тихий. Чоловік каже, що йому 57 років, він тут народився. Домашніх тварин не тримає, хату опалює дровами. Пенсії теж немає. До міста, каже, переїжджати не хоче. 

«Тут було 18 хат. До 1937 року була Польща. У 1941 наступ був. Німецькі фашисти захопили землю. По 1947 рік не було чим землю обробляти. Дерев’яними плугами землю обробляли, орали», — пригадує останній житель села.

Деякі будинки на хуторі покинули приблизно 30 років тому. Всередині хат лишилися ікони та уламки меблів. В одному з будинків збереглися зошити.