08 серпня Культура

Вінничанин у столітній хаті створив музей сільського побуту

У селі Яришівка Вінницького району Олександр Видавський створив у своїй хаті музей української культури. Зібрав 325 хусток, 240 глиняних глечиків та понад 270 вишитих рушників. 

Чоловік придбав хату, якій майже 150 років, і захотів її зберегти в автентичному стані. Там він зробив косметичний ремонт, перекрив дах, передає Суспільне.

Експонати для свого музею чоловік збирає вже 4 роки, а українською культурою цікавився завжди.

«Окрему кімнату Олександр відвів під виставку вишитих картин, яких має 18. Найстарішій, 140 років. Є у колекції й тарілки ручного розпису. А в приміщенні, де раніше була стайня, тепер глиняні глечики. Олександр побілив стіни, підбив стелю, встановив полиці», — передає Суспільне.

За професією Олександр — ландшафтний дизайнер. Спершу експонати в музей він купував за власні гроші. Згодом рушники та глечики почали приносити друзі та знайомі. В експозиції має й вишиті сорочки та сукні, яким понад 100 років.

Серед експонатів є ткацький верстат, якому 100 років, деревʼяні ночви, в яких в давнину замішували тісто на Великдень, маслобійка та столярне приладдя.

«Найстаріша річ — це решето. Воно зроблене з сечового міхура вола. Цвяхом проколене. Йому років 150», — ділиться Олександр.

Також Олександр розповів, що у будинку-музеї відвідувачів приймати не буде. Сільську хату хоче зробити етнотворчим осередком.