24 листопада Інфраструктура

Громада на Івано-Франківщині встановить власну сонячну станцію

Частину коштів, які надходять до бюджету Долинської громади від ПАТ «Укрнафта», планують вкладати в проекти, які мають на меті посилення спроможності громади реагування на енергетичні загрози.

Про це повідомив міський голова Долини Іван Дирів.

«Одне з таких питань маю намір винести на розгляд депутатського корпусу. Це, зокрема, встановлення резервної станції електроживлення (сонячні батареї) для нашого КП «Водоканал». Попередньо прорахована вартість проектування, будівництва і здачі «під ключ» — близько 5 мільйонів гривень. Ми розуміємо, що електроенергія буде дорожчати і надалі. Тому маємо шукати шляхи економії та зменшення витрат. Другий аспект – енергетична незалежність. Без демократії прожити зможемо, а от без води… . Тому за рахунок незалежних станцій та аварійного насосного обладнання (яке зможе працювати на дизелі), ми зможемо подавати людям воду  і забирати стоки. Це особливо важливо у місті, де здебільшого багатоквартирний житловий фонд», — зазначив Іван Дирів.

Також очільник громади зазначив, що вже провів нараду з представниками потенційних інвесторів щодо встановлення на території громади станції акумуляції енергії для її подальшого використання.

Така станція акумуляції енергії зможе в автоматичному режимі допомагати «Укренерго», диспетчерській службі ефективно працювати і компенсовувати / згладжувати ті моменти, які виникають у зв’язку з віяловими відключеннями. Звичайно, вона не врятує тоді, коли все «погасне», але дозволить значно менше відключати сіл, вулиць чи окремих підстанцій.

Підтримайте наші агромедіа