08 квітня Господарство

Знавці розповіли про метод приготування компосту вдома за 6 тижнів

Якісний компост, внесений по жмені на рослину, подвоює врожай та підвищує якість овочів. На дозрівання якісного компосту можна витратити лише 6-8 тижнів, якщо створити не компостну яму, а купу, пише Zemliak.com.

«Насамперед, має бути не компостна яма, а компостна купа (у пониженнях накопичується вода). А це означає, що потрібні для виготовлення компосту «гнильні» бактерії замруть, а розвиватимуться «бродильно-сквашують». В результаті буде отриманий не компост, а смердюча маса, небажана для рослин», — кажуть знавці.

Тому треба знайти незатоплюване місце, обов'язково в тіні, інакше доведеться часто поливати купу. Огородити 2-4 кв. м стінками метрової висоти (робимо їх із дощок, заліза, шиферу. Якщо з цегли — організувати внизу дірки для стоку води). На дно купи кидати залишки від обрізки гілок, дерев'яшки — це великий матеріал, перш ніж перегнити, «попрацює» дренажем. 

Далі можна складати будь-які відходи, окрім хворих рослин, м'ясних відходів та, звичайно, синтетики: бур'яни, листя, спитий чай, уривки картону.

Бажано кинути пару лопат землі на кожен шар — бактерії «на розведення». Зверху купу накрити плівкою, шифером або руберойдом, щоб дощі не вимивали поживні речовини. Раз на тиждень купу перемішувати вилами.

Зрілий компост розпізнати просто: за яскравим запахом свіжої землі та практично однорідним складом. Він холодний, кришиться при перемішуванні. З метою досягнення гарного впливу компост найкраще вносити в землю в період весняного обробітку ґрунту. Тоді поживні речовини компосту не пропадуть і не змиються в осінні та весняні дощі. Компост, що вноситься в землю навесні, повинен бути зрілим, щоб не заважати проростанню насіння.

Читайте також: 

Обрати насіння на SuperAgronom.com