03 вересня Ферма

Грибна ферма під Ужгородом дала селянам 70 робочих місць

В селі Концове під Ужгородом, на фермі вирощують екзотичні гриби шиїтаке, які переважно асоціюються зі східною кухнею. На даний час компанія надала більш ніж 70 робочих місць для місцевих селян.

Як повідомляє Kurkul.com, Ферма має виробляти понад 200 т високоякісного шиїтаке щомісяця, і створювати робочі місця.

Україна є експортером цього продукту та відвантажує за кордон десятки тонн цих грибів. Зауважується, що гриби вирощують переважно для зовнішнього ринку. Найбільший імпортер екзотичних грибів з України — Німеччина. 

«У планах підприємства — розширення географії експорту, оскільки попит на шіїтаке зростає», — каже керівник відділу продажів Вінченцо Саленто, 

Однак, вирощування будь-яких грибів — це бізнес, який потребує значних інвестицій.

«Без помилок, звісно, не буває. Є свої ризики, але це вирощування грибів — дуже цікавий процес. Для того, щоб отримувати великі прибутки, треба вкладати кошти. Наразі все, що отримуємо, ми вкладаємо у ферму. Але для того, щоб зробити це мега професійно, потрібен дуже великий капітал», — розповів співвласник господарства, що спеціалізується на вирощуванні печериць на Вінниччині, Андрій Хоменко.

Відзначається, що гриб шіїтаке вирощується в каштанниках, на дубових колодах чи тирсі. Це другий за важливістю гриб серед тих, що вирощуються в промисловому масштабі. Його частка на світовому ринку грибів — 17%. Найбільші виробники шіїтаке — Китай та Японія, де вирощують близько 93% усього світового обсягу виробництва цих грибів.