15 вересня Ферма

На Тернопільщині селяни підняли протест проти будівництва свинарника

У селі Росохуватець на Тернопільщині одне з агропідприємств розпочало будівництво свинокомплексу, не погодивши цього з громадою та не маючи відповідних документів.
Жителі села обурені та протестують проти будівництва, повідомляє Тернопільська правда.

«Люди зібрали підписи й направили звернення до обласної військової адміністрації та поліції», — розповів колишній депутат сільської ради Степан Костів.

Як повідомляється, будівництво почали зводити наприкінці травня, у червні. Перед тим ніхто не знав що тут буде, тому що ніяких зборів чи громадських обговорень в селі не проводили. Ніхто не повідомив людям, що тут будуть будувати свинокомплекс. Коли про це довідалися, то зібрали підписи проти будівництва свинокомплексу та й взагалі будь-якої ферми.

За словами Степана Костіва, зі 185 жителів Росохуватця свої підписи проти будівництва свиноферми поставили 102 людини.

Поблизу майбутньої свиноферми розміщені житлові будинки та свердловина з питною водою.

Виконувач обов’язків начальника обласного департаменту екології та природних ресурсів Ігор П’ятківський прокоментував, що будівництво будь-якого об’єкта має розпочинатися з виготовлення документації. Вона повинна відповідати вимогам екологічного та будівельного законодавства. 

На підставі чого все-таки розпочали будівництво свинарників на території Росохуватця, представник агрофірми Роман Березовський каже, документи в процесі виготовлення. Подали документи в державну інспекцію архітектури та містобудування і там триває узгодження всіх розділів, що стосуються будівництва тваринницьких приміщень.

На запитання, що робитиме сільська рада, якщо агрофірма продовжить будівництво свиноферми попри заперечення жителів села, Ігор Країнський в. о. начальника обласного департаменту екології та природних ресурсів Ігор П’ятківський сказав, що напевно, будуть пробувати розривати договір оренди.

Щоби зупинити будівництво свиноферми, люди направили звернення до керівництва області, до державної екологічної служби, державної інспекції архітектури та містобудування, а також до Нацполіції.