02 жовтня Досвід

Садівник з Рівненщини вирощує понад 5 тисяч дерев фундука

Житель міста Сарни Олександр Царук вирощує 5 500 дерев фундука. Перші 200 саджанців фундука чоловік посадив сім років тому — досвід вирощування промислового саду переймав від підприємців з Польщі та України.

Про це повідомляє Суспільне.

«Фундук — це культурна ліщина. Це те ж саме, що в лісі, тільки тут вона правильно оброблена, а плоди горіха більші, бо в лісі розміром, як десять копійок. До речі, коли я тільки починав, то мені продали сотню саджанців звичайної ліщини»,  — каже Олександр.

Площа горіхового саду — шість гектарів. У 2024 році підприємець отримав від держави грант на суму понад один мільйон двісті тисяч гривень. За ці кошти у листопаді планує збільшити площу саду ще на п’ять гектарів. Цьогоріч сподівається зібрати тонну.

Доглядає за садом Олександр разом із батьком: підливають дерева, вносять добрива, косять бур'ян, збирають врожай. Для кращого запилення на плантації росте два сорти фундука — Каталонський і Барселонський.

За словами Олександра Царука, вирощування фундука потребує постійних інвестицій, а окупити цей бізнес можна не раніше, ніж за десять років. Наступного року підприємець очікує більшу врожайність фундука, адже прокладе індивідуальний полив під кожне дерево.

Читайте також: 

Потрібна реклама на сайті Zemliak.com?