02 жовтня Досвід

Переселенка з Донеччини виготовляє крафтові сири та морозиво на Хмельниччині

Жителька села Крушанівка, що на Хмельниччині, Ірина Сухіна виготовляє виготовляє морозиво, яке робили при королівському дворі у Франції, та сири за рецептами з різних куточків світу.

В Крушанівку жінка переїхала з Донеччини кілька років тому, розповідає Суспільне.

Основний інгредієнт виробів — козяче молоко. Ірина Сухіна переїхала на Хмельниччину на початку російсько-української війни – у 2014. Оселилась у Староушицькій громаді, де згодом купила козу. Зараз у неї в господарстві 30 кіз чотирьох порід.

«Це морозиво без всяких домішок, без хімікатів, там немає пальмової олії. У цьому морозиві вершки кози, трошки згущеного молока, і так далі, залежно від того, що я хочу з ним зробити», — розповідає майстриня.

Сири з козячого молока господиня виготовляє з 2016 року. Найбільшим попитом серед покупців користується американський сир «Драй Джек» . Витримка цього сиру — шість місяців. Якщо всі ці сири пресуються у формах, то цей пресується в серпянці — спеціальній тканині. Він робиться вузликом

«Кізоньки такі стадні тварини. Перша коза дуже нудьгувала і мені довелося купити їй подружку. Я виробляю більше, ніж 40 видів сиру. А з минулого року я почала робити морозиво», — каже Ірина.

У планах Ірини далі збільшувати асортимент продукції.