10 червня Досвід

Волинянин щороку збирає до півтонни помідорів за власною технологією

Житель Луцька Юрій Сирота у свої 66 років має власну технологію вирощування помідорів. Цьогоріч у Юрія є 54 сорти помідорів: 22 сорти районовані та 32 нових сорти, де є 12 нових сортів томатів «Гном». 

Головне — розсаду слід висаджувати мінімум на 10 см глибини, адже 5 см — це природна мульча, а шар землі, багатий на поживні речовини знаходиться на глибині 20 см, передає Суспільне.

Протягом 30 років Юрій Сирота вирощує томати. Господар розповів, часте підживлення томатів шкодить майбутньому врожаю: усі поживні речовини замість плодів йдуть у листя. Підживка помідорів: зацвіла кисть нижня — підлив, зав’язалася — підлив, дозріла кисть підлив і достатньо. Підливається помідор до літра під рослинку.

«Я беру старий, дедовский препарат — це бордоська суміш: 100 г мідного купоросу, 100 г негашеного вапна, змішав, зробив. Помідор кропити, не можна його ходити й фарбувати. Окроплювати його треба по землі і старатися, щоб воно попало під листочок», — сказав лучанин.

Чоловік ділиться, висаджувати розсаду томатів можна в землю, яку перекопали, удобрили та підготували ще з осені. Перекопувати ділянку під овочі можна раз на рік чи один раз на три роки, якщо передбачається внесення таких добрив як компост, гній, перегній.

Актуально: Борна кислота під час цвітіння помідорів збільшує врожайність

У цьому році Юрій взяв 12 сортів «Гном», про які мало хто знає, що це за помідори. 

«Це помідор, який не потребує такого догляду, як звичайний помідор. Він чималенький, потребує пасинкування. Він сам себе формує», — додає Юрій.

Кущів томатів у випадку необхідності, зазначив 66-річний чоловік, потрібно оприскувати від фітофтори — захворювання садових культур.

Юрій Сирота додав, що найголовніша «заповідь» для томатів — це мульча, котра не лише покращує якості ґрунту, а й захищає плоди до їхнього повного дозрівання.