25 травня Досвід

КСУ розглядатиме справи про ринок землі і децентралізацію у закритому порядку — Безгін

Конституційний Суд України у вівторок 24 травня 2022 року змінив усну форму провадження на письмову у розгляді справ про обіг сільськогосподарських земель (ринок землі) та  адміністративно-територіальний устрій (децентралізація).

Про це повідомив Віталій Безгін, народний депутат України, на власній Facebook-сторінці.

«Зрада прийшла звідки не чекали. Поки в країні війна, Конституційний Суд сьогодні змінив усну форму провадження на письмову у двох справах. Мова про дві найбільші резонансні та чутливі з точки зору наслідків для держави теми: ринок землі та децентралізація», — написав народний депутат.

За його словами, справу тепер розглядатимуть без заслуховування сторін.

«Відповідно в нашому провадженні ані представниця Верховної Ради в КСУ, ані я, ані Вячеслав Негода, ані представники експертного середовища не мають тепер можливості доводити позицію на захист реформи», — зазначив Віталій Безгін. 

Підтримайте наші агромедіа

Повідомляється, автори клопотань до КСУ стверджують, що земля як об’єкт права власності Українського народу є основним національним багатством, перебуває під особливою охороною держави, що насамперед стосується саме земель сільськогосподарського призначення.

На переконання авторів клопотання, прийняття Верховною Радою України Закону відбулося з порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення, а його положення суперечать приписам Конституції України.

Народні депутати України наголошують, що лише Український народ наділений правом приймати рішення про розпорядження таким об’єктом права власності як земля через всеукраїнський референдум.