04 червня Досвід

На Одещині старост і діловодів учили нюансам нотаріальної роботи

У Татарбунарах на Одещині наприкінці травня 2021 року відбулась перша навчальна сесія для старост з питань нотаріату і рамках циклу «Школа старост», ідеться на сайті ООО «Комітет виборців України».

 Навчання з питань нотаріату було провели представники Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Участь у ньому взяли більше ніж 30 представників 5 територіальних громад., зокрема, старости та діловоди старостинських округів Татарбунарської міської ради, Саратської селищної ради, Кулевчанської, Лиманської та Павлівської сільських рад. 

«Заняття навчально-практичної програми «Школа старост» будуть проходити надалі щомісяця, за попередньо узгодженими з учасниками темами», — сказано в повідомленні.

Під час навчання консультантка Приморської нотаріальної контори у м. Одесі Валентина Онопрієнко розповіла про порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування. 

Окремо було наголошено на тому, що ті, хто на даний час вчиняє нотаріальні дії, повинні мати відповідні повноваження, які підтверджуються рішенням. 

Крім цього, було акцентовано увагу на основних вимогах до порядку вчинення нотаріальних дій та роз’яснено «підводні камені» з наявної практики. 

Світлана Марчишина, завідувачка державного нотаріального архіву Одеської області, надала інформацію щодо діяльності установи, порядку підготовки та передачі на збереження архівних справ та документів, які були напрацьовані сільськими радами за попередня роки. 

Учасники навчання задавали питання, пов’язані з порядком підготовки та передачі на зберігання до архівної установи документів, які залишилися після об'єднання громад. 

Було багато питань щодо порядку підготовки описів справ та тих нормативно-правових документів, якими потрібно керуватися при цьому.

Представники управління нотаріату та нотаріального архіву також надали свої контакти для того, аби старости могли звертатися у разі необхідності та отримувати відповідні рекомендації.