14 червня Бізнес у селі

Фермерка з Чернігівщини вирощує та безкоштовно роздає поросят

Фермерка Ірина Данильченко з Чернігівщини, коштом гранту від міжнародної науково-дослідницької компанії Corteva Agriscience в червні 2024 року запустила проєкт «Поросятко в кожен хлів» — системне вирощування та продаж поросят для потреб мешканців сільської місцевості.

Грант був отриманий в рамках освітньо-грантової програми TalentA восени 2023 року.

Про це стало відомо з порталу Чернігова.

За грантові гроші Ірина Данильченко планує реконструкцію свинарника та збільшення кількості свиноматок з 7 до 24, що дозволить почати продавати мешканцям навколишніх громад вакцинованих поросят для відгодовування на обійстях, що покращить продовольчу безпеку локальних громад Ніжинського району.

«Підтримуючи земляків з прифронтової зони, Ірина в рамках проєкту передасть 50 поросят в 50 незаможних родин безкоштовно», — пише видання. 

Довідково: Родинна ферма Ірини Данильченко вже понад 5 років займається сільськогосподарським тваринництвом, зокрема утримує свиноматок для подальшого продажу поросят мешканцям району. З початком повномасштабної війни ферма потрапила під окупацію та через блокування логістики з постачання кормів втратила значну кількість поголів`я свиней. 

Після деокупації Ірині вдалося повноцінно відновити роботу у 2023 році, але потужностей ферми не вистачало на забезпечення попиту з боку селян, які хотіли придбати поросят для відгодовування. Це підштовхнуло Ірину задуматися про масштабування бізнесу, для чого вона пішла навчатися у програму TalentA-2023 від Corteva та взяла участь у грантовому конкурсі.

Гранти для бізнесу і громад

Усе про актуальні пропозиції, конкурси та досвід інших