04 вересня Бізнес у селі

На Сумщині родина вирощує органічну сільгосппродукцію

ФГ «Світовоч», що на Сумщині, одне з небагатьох в Україні під час війни продовжує вирощувати органічну сільськогосподарську продукцію. За рік підприємству вдається реалізувати по всій Україні 20-25 т овочів та зелені.

Нещодавно господарство отримало власну торгову марку. Її реєстрація розпочалася понад два роки тому, а тут ще й війна затягнула цей процес на кілька місяців. 

Про це повідомляє АПК-інформ.

Сімейне господарство «Світовоч» сьогодні може запропонувати своїм клієнтам понад 50 найменувань овочів та зелені. Вирощують вони їх на своїй присадибній ділянці та у чотирьох теплицях біля будинку. У сезон працюють без вихідних з самого ранку до вечора. 

«Ми працюємо над збільшенням виробництва та шукаємо поціновувачів якісних органічних овочів по всій Україні», — зазначає Андрій Марченко, засновник господарства.

Родина Марченка стала піонерами в органічному овочівництві України. Протягом кількох років вони самостійно розробляли способи харчування рослин та свою агротехніку. Згодом стали прикладом для наслідування інших шанувальників органіки.

«У 2007 році у Шостці я створив клуб для навчання дачників, де з власної ініціативи проводив семінари. 2019 року до нас приїжджала переймати досвід «Органік школа» з білорусі. Тобто про користь наших овочів стало відомо не лише в Україні, а й за її межами. Зараз багато порад можна черпати з інтернету — тоді ж, коли ми розпочинали, такого не було», — продовжує Андрій Марченко.

В Україні вже є понад 210 «органічних» господарств, проте переважна частина з них сертифікована іноземними сертифікаційними компаніями відповідно до європейських «органічних» стандартів.

Підтримайте наші агромедіа