Сорти невеликих кавунів в Україні втратили популярність — думка

В Україні фермери переважно вирощують крупні гібридні сорти баштанних. Та якщо пригадати, в недалекому минулому на прилавках можна було побачити маленькі кавуни. 

«У світі маленькі кавуни уже давно стали звичним товаром. Ми з дружиною також уже пенсіонери, але ніколи не купуємо гігантів, а вирощуємо самі «порційні» кавуни, зручно і завжди свіженькі і смачні!», — пише в Facebook науковець Зеновій Сич.

Наразі, селекціонер Зеновій Деонизович створив низку сортів кавунів, а це «Зоряний», «Скарб» та інші, які охоче до вподоби тим, хто полюбляє вживати кавуни в свіжому вигляді.

«Сорт «Зоряний» відноситься до високоврожайних, з високою якістю плодів та конкурентоспроможний. Середньостиглий, період від масових сходів до достигання плодів — 80-85 діб. Урожайність 42,0 — 45,0 т/га. Товарність 95 — 97%. Плід кулястий, середньою масою 3,0 — 5,0 кг. Поверхня плоду гладенька, фон світло-зеленого кольору, з рисунком у вигляді вузьких шипуватих смуг темно-зеленого кольору. М’якоть малинового кольору, соковита, ніжна, солодка», — кажуть експерти.

Науковець зазначає, що фермери перестали заморочуватись та вирощують здебільшого крупні гібридні сорти кавунів, пояснюючи це тим, що плоди витриваліші в транспортуванні та довше зберігаються «надрізаними».

«Є таке поняття, як сила звички. Саме вона є основною проблемою українських фермерів. Найчастіше виробники не хочуть проявляти гнучкість і підлаштовуватися під потреби ринку. Головним же принципом при виборі культури виступає принцип: дорого, значить — прибутково»,  — каже український селекціонер Зеновій Деонизович Сич.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.